Agencija za statistiku BiH: Deficit u prvih pet mjeseci 2,5 milijardi KM

Bez autora
Jun 26 2011

Bosna i Hercegovina je u maju ove godine ostvarila ukupan robni promet sa inostranstvom u vrijednosti od jedne milijarde i 972 miliona KM, od čega je ostvaren izvoz u vrijednosti od 690 miliona KM i uvoz u vrijednosti od jedne milijarde i 282 miliona KM. U okviru ostvarenog vanjskotrgovinskog robnog prometa BiH u tom mjesecu, procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 53,9 posto. U prvih pet mjeseci ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od tri milijarde i 368 miliona KM, što je za 23 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio pet milijardi i 960 miliona KM, što je za 17,7 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. U prvih pet mjeseci procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 56,5 posto, a vanjskotrgovinski robni deficit iznosio je dvije milijarde i 592 miliona KM.

Agencija za statistiku BiH: Deficit u prvih pet mjeseci 2,5 milijardi KMBosna i Hercegovina je u maju ove godine ostvarila ukupan robni promet sa inostranstvom u vrijednosti od jedne milijarde i 972 miliona KM, od čega je ostvaren izvoz u vrijednosti od 690 miliona KM i uvoz u vrijednosti od jedne milijarde i 282 miliona KM.

"U okviru ostvarenog vanjskotrgovinskog robnog prometa BiH u tom mjesecu, procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 53,9 posto", kazao je u petak Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH, na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je dodao da je u prvih pet mjeseci ove godine ostvaren izvoz u vrijednosti od tri milijarde i 368 miliona KM, što je za 23 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio pet milijardi i 960 miliona KM, što je za 17,7 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

"U prvih pet mjeseci procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 56,5 posto, a vanjskotrgovinski robni deficit iznosio je dvije milijarde i 592 miliona KM", naglasio je Milinović.

Prema njegovim riječima, i u periodu januar - maj 2011. glavni trgovinski partneri BiH su Hrvatska i Njemačka, u koje se najviše izvozilo, ali i iz kojih se najviše uvozilo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik